sobota 26. července 2014

Bydlení pro ježka


  • K chovu ježků jsou nejvhodnější umělohmotné boxy o minimálních rozměrech 90 x 45 cm, dají se však použít i skleněná terária, které působí i jako dekorace v bytě, jsou ale náročnější na údržbu. Klece vhodné nejsou – ježek nesmí být v průvanu. Při snaze lézt po vodorovných drátcích se může i poranit. Radím koupit klec co největší, aby měl v noci ježek místo na své aktivity. 
  • Podlaha ubikace musí být z pevného materiálu. Doporučuje se vhodné zabezpečení, neboť ježek dokáže snadno utéct a najít jej pak v bytě bývá značně problematické.
  • Ubikace musí být umístěna v místnosti s teplotou 22–26°C. Pokud je teplota nižší, musí mít ubikace samostatné vyhřívání. Ježek nesmí být v průvanu, nesmí se však ani zapařit. Já osobně přes zimu přes klec přehazuji teplou deku, pokud mám pocit, že je v mém pokoji průvan tak dělám to stejné :)
  • Ježky se doporučuje chovat samostatně. Opačná pohlaví se k sobě dávají pouze po dobu páření. Někde jsem četla, že sameček se samičkou být nemůže, protože by samičku stále nutil k páření a samička by z toho pošla. Samozřejmě nesmí být dva samci spolu, protože by docházelo k bitkám. Zároveň jsem ale četla, že pokud jsou spolu samičky od narození, tak spolu být mohou. 
  • Jako podestýlku používáme bezprašné hobliny, silnější látkovou podložku atd., nejlépe však Asan.
  • Dřevěné peletky doporučovány nejsou, neboť mohou způsobit otlaky. Seno není doporučováno ani do domečku,  může způsobit zaškrcení končetiny. Podestýlku sypeme asi ve 2 cm vrstvě po celém dně.
  • Na krmivo a vodu používáme nejlépe těžké keramické misky se zahnutým okrajem směrem dovnitř. Krmivo z nich tak lehce nevypadává ven a neuteče z nich ani živý červ. Na mokrou (např. maso, vajíčka, namočené granule) a suchou potravu (neupravené granule) se doporučuje používat dvojích misek. 
  • Použití napáječek je diskutabilní, protože si občas ježek o kovový konec poškodí chrup. (Četla jsem že si s tou kuličkou hrají, uvězní tam řezáky a ty si pak při snaze dostat se ven ulomí)
  • Do ubikace je nutno umístit i úkryt (domeček) pro klidný a nerušený spánek ježka. Domečky mohou být vyrobeny ze dřeva, z krabice od bot, či z umělé hmoty (snadná údržba); jako úkryt mohou však ježečkovi posloužit také různé čepice či látkové pytlíky. U nich je však nutné dávat pozor na nitě, aby se ježkovi nepřiškrtila noha - hrozila by amputace.
  • Co se týče záchůdku, jde o věc opět značně individuální. Jsou ježci, kteří budou chodit vykonávat svoji potřebu na jedno místo, někteří však zase znečistí celý box. Není ovšem náročné trus každý den vysbírat a eliminovat tak zápach.
  • Večer je vhodné nechat ježka volně proběhnout po bytě – pod dozorem, či ve speciální ohrádce. Jelikož není dobré ježka budit násilím, protože by byl stresován, vyčkáme, až se vzbudí sám. Jako dokonalá improvizace se mi osvědčil nafukovací bazén :)
  • Do ohrádky a boxu je vhodné umístit různé hračky, prolézačky, kolotoč, talíř, papírové trubičky
  • Ježky není vhodné chovat poblíž krbu (vysoká teplota, oheň, kouř), okna (průvan, přímé slunce), vstupních dveří (vysoké výkyvy teplot, průvan), ani v prádelně (hluk, vysoké teploty, vlhko), ložnici (nízká teplota a rušení vás ze spánku), a v kuchyni (intenzivní výpary z jídel a nenadálý hluk – řinčení nádobí…)
  • Čištění ubikace je také doporučováno spíše ve večerních hodinách, kdy je ježek již aktivní. K vytření boxu postačí teplá voda a hadr, občas použijeme i dezinfekci (vhodnou pro malá zvířata). Nezapomeneme umýt ani domeček, kolotoč, hračky a ostatní příslušenství boxu. Misky samozřejmě čistíme denně.
  • Venkovní výběhy pro ježky nutné nejsou. Pokud ano, tak ježka pouštíme proběhnout až večer, kdy není přímé sluneční světlo, hlídáme jej a máme na paměti, že v trávě může chytnout různé parazity (např. klíště). Zcela volný pohyb se nedoporučuje, protože ježek umí velmi rychle běhat a při setmění by se těžko hledal. Pozor také na kočky, psy… 

Veškeré informace byly čerpány z http://www.hedgehog-dream.eu/ , http://www.hedgehog.cz/. a ze zkušenosti. Obrázky nalezeny na googlu.

Žádné komentáře:

Okomentovat