sobota 26. července 2014

Krmení ježka



  • Hrubým odhadem ježek potřebuje denně 1 – 3 lžíce potravy, což je 70 – 100 kalorií. Pozor na nadváhu, ta je u ježků velmi častá a pozná se neschopností ježka zabalit se do klubíčka. V případě nadváhy však ježkovi neomezujeme množství potravy, spíše mu změníme (pozvolna) jídelníček za méně tučný (výživný) a zvýšíme množství pohybu.
  • Všechna potrava by měla mít pokojovou teplotu. Pokud ježek dostane příliš studené věci, hrozí mu průjem. Větší množství sušené stravy může způsobit naopak ucpání a perforaci střev s následným úhynem ježka.
  • Každé nově zavedené krmivo by mělo být podáváno v menším množství a jednotlivě, abyste mohli včas podchytit případné zažívací problémy.
  • Poměrně velkou část krmení, ne však jedinou, tvoří u ježka kočičí granule. Doporučuje se podávat ty nejkvalitnější. Granule můžete zkrmovat suché (nevýhoda - opotřebování chrupu), ale i namočené (nevýhoda - brzké kvašení). Oblíbené značky, dostupné takřka všude, jsou např.  Royal Canin (Babycat, Kitten, Sterilised), Hill´s, Orien, Applaws, Purina Pro Plan…
  • Druhou a neméně velkou část jídelníčku pak tvoří hmyz  mouční červi, cvrčci, zophobasi, švábi, sarančata... Ten je možno zakoupit v různých obchodech, lze se domluvit na pravidelném odběru s chovatelem krmného hmyzu, lze ho objednat na internetu, či si ho množit doma sám.Hmyz může být podáván živý, sušený (jen minimálně), konzervovaný nebo lyofilizovaný. Podávání živého hmyzu má více výhod, včetně toho, že se jeho lovem ježek i vhodně zabaví a absolvuje tak jistou dávku přirozeného pohybu. Krmný hmyz by měl být před podáním zvířeti krmen různým ovocem či zeleninou, můžete přidat i minerální doplňky.Živé cvrčky můžete umístit na několik minut do chladničky. Tím se zpomalí a pak je můžete krmit ručně nebo pinzetou.Ale riskujeme, že ježka kousnou do čumáčku, proto se doporučuje živá nedávat. Červy a šváby lze podávat v misce. 
  • Lze podávat i gammarusi, ale jen jako pamlsek a jen v malinkém množství (dva za den s týdenním odstupem?) protože jsou příliš slané.
  • Lze podávat i maso (kuřecí,losos,krocan) upraveno jako vařené, dušené…Vždy bez soli a koření! Také nikdy nepodáváme syrové maso, kvůli bakteriím a salmonele. Lze krmit i hovězím a vepřovým masem, ale jen v malém množství.
  • Vajíčko by mělo být natvrdo, nedoporučuje se kvůli bakteriím podávat vejce syrová a na hniličku. Taktéž nesmí být solená nebo jinak ochucená.

  • Zahraničí chovatelé také uvádí, že mezi granulky míchají  - ovesné vločky, rýži, těstoviny, fazole... jako zdroj vlákniny. Zatím mám vyzkoušenou rýži, která jim celkem i chutná a těstoviny. Ani s jedním neměli problém :)
  • Jako doplněk stravy (vápníku) je ježkům podávána sépiová kost. Pozor, je slaná, může ježkům příliš zatěžovat ledviny. Někdy však ježkům slouží jako zábava a hračka, což v tomto případě vůbec nevadí. 
  • Ožehavé téma jsou myší holátka. Chovatelé je nedávají z důvodu, aby si matka v budoucnu nespletla svá mláďata s jídlem. Je spousta internetových diskuzí na toto téma. Každopádně pokud už se rozhodnete ježka krmit holátky, dávejte je z humánního důvodu mrtvá. Ježek je totiž začne zaživa požírat.
  • Občas je dobré ježkům podat i kalcium (prášek) - asi jednou za měsíc. Březím a kojícícm samičkám + mláďatům - asi jednou za týden. Tento přípravek zakoupíte běžně ve "zverimexech". A je možné jej nasypat na granulky či červíky.

  • Ovoce a zelenina se také řadí do jejich jídelníčku. Je dobré sem tam něco ježečkovi dát. Ovoce je líp stravováno než zelenina. Všechna zelenina by měla být nakrájena na malé kousky a může být i uvařena, dušená aby byla měkká. Hlavně mrkev a brambory by měli být uvařeny, aby si ježek nezničil chrup. Kukuřice a hrášek by měl být podáván jen v malém množství a ne často.
  • Ovoce, které ježek jí : jablko, banán, borůvky, mango, ananas (sporné, někde čtu že ano a někde že ne), maliny, jahody, meloun, papaya, cantaloupe.
  • Zelenina, kterou ježek jí : chřest, mrkev (vařená), kukuřice (jen trošku), okurka, zelené fazolky, hrášek (jen trošku), ředkvička, sweet potato (vařené), tuřín.
  • Ježek nedokáže vstřebávat laktulózu, takže nepodáváme jogurty, tvarohy, mléko atd…
  • V neposlední řadě je nutné, aby měl ježek neustále k dispozici dostatek čisté vody.
  • Ježci by nikdy neměli být krmeni: ořechy, avokádem, cibulí, česnekem, syrovou mrkví, celerem, hrozny i rozinkami, sušeným ovocem, čokoládou, syrovým masem a vajíčkem, citrusovými plody, upravovanými potravinami (smažené, uzeniny, solené…) a mlékem (mléčnými výrobky), oříšky, lepivými potravinami.
  • Taktéž nepodáváme žádný hmyz a žížaly chycené ve volné přírodě či na zahradě. Ježek by se mohl něčím nakazit.
  • U komerčně vyráběných krmiv by neměla obsahovat : vedlejší masové produkty, umělá barviva, lepek, umělé konzervanty, sladidla a propylen glykol.


Význam některých složek v ježčí dietě:
Probiotické enzymy - jdou do trávicího systému a pomáhají tělu vytěžit více nutričních hodnot a lépe je dále využít.
Laktobacily - by neměli být vždy podávány v případě, že ježek je léčen antibiotiky, pomáhají udržet rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi a předcházejí kvasinkovým infekcím.
Selen - důležitý pro zdravé srdce, spolu s vitamínem E chrání před volnými radikály (které vedou k rakovině) - obsažen v kuřecím mase, hnědé rýži, tresce, platýsi, humru
Vitamín E - chrání buněčné stěny, usnadňuje hojení popálenin a ran - obsažen v olejích (slunečnicový, sezamový, kukuřičný, sójový, olej z tresčích jater
Vitamín B1 - důležitý pro mnoho metabolických procesů - obsažen v chřestu, pampeliškových listech, hnědé rýži
Vitamín B2 - pomáhá tělu přeměnit proteiny, tuky a karbohydráty na energii, chrání tělo před kožními a očními problémy - obsažen v chřestu a tvarohu
Vitamín B3 - funguje v podstatě stejně jako vitamín B1 - obsažen v chřestu, banánech, kuřecím mase, broskvích, dlouhozrnné rýži


Vitamín B6 - je nezbytný pro správné fungování nervového systému a střev, jeho nedostatek způsobuje anémii a poškození nervového systému - obsažen v kuřecím mase



Veškeré informace byly čerpány z http://www.hedgehog-dream.eu/ a http://www.hedgehog.cz/. a http://www.klub-chovatelu-jezku.czhttp://mojijezecci.wbs.cz .Obrázky nalezeny na googlu.

Žádné komentáře:

Okomentovat