úterý 29. července 2014

Je ježek náročné zvíře?


S ježky se v posledních dnech roztrhl pytel. Všichni je chtějí, protože je to roztomilé neobvyklé zdomácnělé zvířátko. Zároveň se objevuje spousta nepravdivých informací a fám, které je nutno vyvrátit, aby nebyl žádný z ježků poškozen. Kvůli tomu a spoustě jiným důvodům vznikl tento blog.
Ale zpět k otázce. Je ježek náročné domácí zvíře?
Pojďme to zjistit!
Pro přehlednost si ježka rozdělíme do několika kategorií a nakonec vše shrneme.

Cena ježka
Tady je nutné si uvědomit, jakého zbarvení ježka chceme. Líbí se nám více tmavší verze nebo jsme spíše na albíny? Od zbarvení se liší cena. Pokud chceme tmavého ježka, cena se většinou pohybuje okolo 2000,-. Albíni jsou většinou od 1000,- až 1500,-. Můžete je najít i levněji, ale je lepší si ježka koupit od zkušeného chovatele než amatéra, který nechal svou samičku zabřeznout (hlavně protože budete mít výpis rodičů a nebudete na tom jako já).

Povaha ježka

Každý ježek je povahou rozdílný. Je důležité na to myslet při koupi nového ježka, protože pokud si pořídíte bručouna, který vám bude vděčný jen za čistý pelech, žrádlo a vodu a nenechá na sebe za žádnou cenu sáhnout nebo se vzít do ruky - budete nešťastní.

Bydlení

Rozhodně to leze do peněz. Musíte koupit vhodnou klec, doporučuji velkou, aby měl ježek dostatek místa na večerní aktivity. Musí se vám tam vejít domeček, velký kolotoč a dvě misky minimálně. Můžete zkusit i záchod, ale myslím, že ve většině případech se na něj ježek chodit nenaučí.
Podestýlka může být buď fleecové deky, jako u zahraničních chovatelů, nebo bezprašné piliny. Doporučuji Asan, to je ekologické stelivo, které efektivně vstřebává pachy. Na internetu můžete najít 42l za 400,-,vydrží zhruba měsíc a něco, protože dobře saje a tím pádem se nemusí měnit tak často.

Krmivo pro ježka

Další žrout peněz. Vzhledem k tomu, že ježek by měl jíst pouze kvalitní kočičí granule s velkým podílem masa (viz. Krmení ježka ZDE), kupujeme pouze drahé a kvalitní značky. V Česku je s krmivem větší problém než v Americe, máme méně možností a tak improvizujeme, jak jen to jde. Mezi kvalitní granule řadíme značku Royal Canin, Purina Pro Plan, Orien, Applaws, Hill's...
Dále je důležitou složkou hmyz a ježci by ho měli mít každý den. Ve zverimexu je krabička hmyzu za 64,-, vydrží necelý týden. Rozhodně je lepší si koupit hmyz ve větším od prodejce krmného hmyzu.

Hračky

Bez problémů. Nemáme sice tolik možností jako v zahraničí, ale dá se dobře improvizovat s hračkami pro kočky/hlodavce/ptáky. Spoustu hraček si můžete vyrobit nebo použít věci v domě (ping pongový míček, malé krabice namísto tunelu, košík na badminton...).



Denní péče

Popravdě, bez větší námahy. Při celkovém čištění klece se zřejmě zapotíte, ale pokud jde o běžnou denní péči, nevidím v tom nic složitého. Ráno vyčistíte klec od stolice - vyměníte špinavou podestýlku - umyjete kolotoč - vyčistíte misky - dáte čistou vodu a granulky přes den, kdyby se vzbudili. A večer podáváte hlavní jídlo a chvíli se ježkovi věnujete.
Mimochodem, doporučuji mít koupenou přepravku, jak kvůli cestování, tak protože je dobré do ní uložit ježka během velkého úklidu :)

Umístění klece

Kromě zimy/tepla/průvanu/hlučnému místu je nutné si uvědomit, že ježek je večer hlučný a nevoní po fialkách. Mě osobně zvuk kolotoče nevadí, ale lidé s lehkým spaním by měli problém s usínáním a ježek by je mohl budit. Zároveň, pokud se ježek hýbe, jeho střeva pracují a vyprázdní se právě na kolotoči. To celé pak rozšlape a po celém pokoji se táhne odér. Znovu, já osobně jsem s tím v pohodě a ježka kolikrát necítím, ale ostatní členové naší domácnosti jsou tímto znechuceni a cítí to opravdu hodně.

Veterinářská péče

Má noční můra. Je třeba zjistit si veterináře, který má alespoň nějakou zkušenost s ježkem evropským, ale spousta veterinářů se setkává hlavně se psi a dalšími typicky domácími zvířaty, takže vědomosti o ježcích pokulhávají. Toto domácí zvíře je tu, dá se říct, stálé nové a velkou neznámou, takže veškerá léčba je experimentární. Je dobré vyhledávat rady od zahraničních chovatelů, pokud se něco začne dít, a teprve potom se rozhodnout, jestli to zvládnete sami nebo své zvíře k veterináři vezmete.

Zodpovědnost

Také důležitá věc je, uvědomit si, že jako majitel jakéhokoliv domácího mazlíčka jste zodpovědni za zdraví a celkovou pohodu zvířete. Pokud pojedete na dovolenou, musíte najít někoho, kdo bude ochotný se o ježka starat. Pokud kvůli škole musíte na intr, je dobré si zjistit, jestli ježka na koleji můžete mít. Pokud ne, musíte najít jinou alternativu nebo ježka nechat u rodičů. 
Musíte si koupi ježka důkladně rozmyslet, protože jakmile ho jednou budete mít, musíte počítat, že s vámi bude zhruba šest let. Není to hračka, která vás za měsíc omrzí a vy ho budete prodávat.

Také si uvědomte, že ježek není vhodný k dětem. Zaprvé si ho neužijí, protože je aktivní v noci a zadruhé bude pro dítě obtížné jej držet, protože i když má bodliny složené a v klidu, stále může píchat a dítě nebude chtít držet něco, co jej píchá do ruk.
A také je nutné si uvědomit, jestli to finančně utáhnete a jestli vám to za to stojí. Ježek je drahý, ze začátku extrémně, než nakoupíte vše co je potřeba a každý měsíc ježek stojí zhruba 500,-.


Souhrn

Takže - je ježek náročné zvíře?
Myslím si, že na údržbu ne. Nebude vyhledávat vaši společnost a stačí mu pouze čistá ubikace, kolotoč, voda a jídlo. Sem tam umýt nožky/bodliny od stolice a zastřihnout drápky.

Finančně je náročný hodně. Ze začátku obzvlášť, pokud bych to měla počítat já, za půl rok co mám ježky jsem do nich dala zhruba 9 tisíc. Beze srandy. Pokud bych měla jen Šarlotu, bylo by to asi jen 5 tisíc. Teď se mi to už konečně ustálilo na tu pětistovku měsíčně za jídlo, podestýlku a různé blbůstky.
Přemýšlejte, než koupíte :)




1 komentář:

  1. Zdravím, děkuji za Váš blog! :). Mám ježečka rok a stále si ráda počtu co je třeba, vždy najdu něco co mohu zlepšit nebo o čem jsme nevěděla, že je možné ježečkovi dát. :) Naše slečna byla prvních 7 měsíců mimo, nenechala na sebe sáhnout a bylo těžké si najít společnou cestu (nebyla od chovatelky zvyklá na kontakt asi), až nastal zlom a teď každý věčer u televize probíhá drbání bříška a rozvalování, je to mazel až tomu nemůžu uvěřit. Je to úžasné zvířátko, ale chce to svatou trpělivost, někdy to trvá opravdu dlouho, ale jsem vděčná za to že ji máme. Ježečka jsem chtěla asi 5 let než jsme si ji opravdu pořídili, takže jsem skákala jak malá :D. Dokonce jsme ji udělali doma i červí farmu, takže má už jedině domácí a víme čím jsou krmeni. Posílám podrbání vašim miláčkům, mějte se krásně.♥

    OdpovědětVymazat