sobota 26. července 2014

Zdraví, cestování s ježkem a odchov mláďat


Zdraví
V případě závažnější či akutní zdravotní komplikace se doporučuje okamžitá návštěva veterináře. Pří lehčím problému je možno kontaktovat zkušeného chovatele a požádat jej o radu. Problém v České republice je ovšem ten, že pokud se vám s ježkem něco stane, je těžké najít veterináře, který si ví rady. Tím, že ježci v Česku teprve začínají bohužel znamená, že většina veterinář se s tímto tvorem ještě nikdy tváří v tvář nesetkala.
Ježkovi rostou poměrně rychle drápky na nohou (obzvláště na zadních), a proto je třeba jejich zkracování.  K zastřihávání se doporučuje použití kleštiček pro morčata. Já osobně preferuji kleštičky na nehty pro lidi. Pokud ježka střihneme, ránu dezinfikujeme. Pro jednoho může být zastřihávání drápků dosti náročné, proto je lépe provádět stříhání ve dvou s rozespalým ježkem (jeden ježka drží, druhý stříhá), v krajním případě zajít k veterináři. 
Nejčastějšími zdravotními problémy jsou: ztráta ostnů (nezaměňovat s výměnou bodlin), šupinatá kůže (může být způsobena suchou kůží, nebo napadením roztoči – léčba u veterináře), potrhané uši, výtok z uší (často od roztočů nebo plísňových infekcí – léčba u veterináře), přehřátí (snížení teploty), snaha o hibernaci (okamžité zahřátí ježka), stres (možný průjem a zvracení), strupovitost (zanícení chlupových folikulů u mláďat – vhodnější léčba s veterinářem), začervení (rozbor trusu u veterináře a popř. následná léčba), obezita (změna jídelníčku, více pohybu), mechanické poranění končetin (v boxu, na nevhodných pomůckách, ale i při volném pobíhání), výtok z očí či nosu, zelená stolice, strnulá chůze (artritida, nedostatek vápníku, velmi vzácně WHS)…
Koupání ježka se nedoporučuje. Ve výjimečných případech (při velkém znečištění) je možné použít k očištění ježka vlažnou vodu a kartáček. Nezbytné je však následné řádné osušení ježka, aby neprochladl.  Oblíbené internetové obrázky, na kterých ježek plave v plné vaně vody (mezi gumovými hračkami, často i s pěnou), jsou ukázkou týrání zvířat. Ježek plavat umí, ale používá to jen při krajních situací, kdy se snaží zachránit si život. Zajímavostí snad je, že lišky se chytře naučily ježka vehnat do vody, kde se nemůže zabalit do kuličky a tím pádem ho liška sežere... Absolutně to nezapadá do tohoto článku, ale chtěla jsem na to upozornit :D
Cestování
  • Ne všichni ježci snáší cestování stejně dobře. Ze stresu mohou dostat „cestovatelský průjem“. Rozhodně se nedoporučuje cestovat s březí samičkou či maličkými mláďaty.
  • Při cestování v zimě je nutno ježka pořádně izolovat od chladu a pohyb venku co nejvíce zkrátit.
  • V létě při cestování hlídáme přehřátí ježka, přímé sluneční světlo, sílu klimatizace.
  • Ve všech ročních obdobích je samozřejmé, že nenecháme ježka zavřeného někde bez dozoru (např. automobil).
  • Na převoz ježků používáme nejlépe vystlané (látky, hobliny, Asan…) a odvětrané umělohmotné přepravky či papírové krabice přiměřené velikosti.
  • Volíme co možná nejrychlejší trasu a neděláme zbytečné prodlevy.

Odchov
Případný odchov ježka by měl nastat až po nějaké době, kdy se člověk s ježkem řádně seznámí, naučí se o něj pečovat, pochopí jeho chování a potřeby, naučí se určovat barvy, pochopí alespoň základy genetiky… Měl by následovat po pečlivém uvážení, zda se zvládnete o případná mláďata řádně postarat, či se s nimi rozloučit, zda jste schopni zajistit samičce dostatečně rychlou veterinární péči v případě komplikací. Zvažte, zda pro Vás nebude příliš stresující fakt, že spousta samiček svá mláďata neodchová a velmi často je i zabije, či celé sežere. Ježek je kanibal a u prvorodiček jsou tyto problémy poměrně časté. V žádném případě by hlavním důvodem odchovu neměla být mylná vidina finanční zisků…
Samička bývá březí přibližně 35 dnů. V připraveném „hnízdě“ sama porodí v průměru 2 – 6 mláďat. Po narození jsou mláďata slepá a holá. Přibližně do věku šesti týdnů jsou kojena a postupně si zvykají na pevnou stravu. Zhruba v osmi týdnech se od matky oddělují. Samička by neměla mít víc jak dva vrhy ročně, první připouštění probíhá mezi 6 – 12 měsícem věku samičky. Ne dříve, ne později. Samečka je možno využít k chovu od 5 měsíců. Obě pohlaví jsou plodná mnohem dříve, ovšem před brzkým připouštěním se důrazně varuje, a to nejenom z etických důvodů.  

Informace byly čerpány z http://www.klub-chovatelu-jezku.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat